Polariteti

Polariteti
Muški i ženski princip

Jedna od osnovnih podela horoskopskih znakova jeste podela prema polaritetu, odnosno podela na muške i ženske znakove.
Yin i Yang predstavlja opšte prihvatljivi dualni sistem suprotnosti, koji zapravo čini jedan savršen balans, harmoniju i sklad u univerzumu.
Zanimljivo je to da tamna polovina kruga simbolizuje žensku energiju, Mesec, intimu, pasivan princip dok bela polovina kruga simbolizuje mušku energiju, Sunce, snagu, aktivan princip. Originalni koncept Yin i Yang potiče iz kineske filozofije a zatim i podele po njihovom zodijaku. Kroz zapadnu astrologiju, sistem podele znakova je sledeći:
Muški znakovi, Yang, (vatreni i vazdušni element): Ovan, Lav, Strelac, Blizanac, Vaga, Vodolija
Ženski znakovi, Yin, (vodeni i zemljani element): Rak, Škorpija, Ribe, Bik, Devica, Jarac.

Ljudsko biće je sklop oba polariteta, a astrološki lako možete proveriti koji princip kod vas za početak preovladava. U ovom tekstu, kroz smernice možete naći razloge za razumevanje prirode svog partnera, prijatelja, poslodavca, porodice itd.

Trk po olovku i…
Zapišite vidljive planete, Mesec, Merkur, Veneru, Sunce, Mars, Jupiter, Saturn i dodajte Ascendent, proverite da li se nalaze u muškim ili ženskim znakovima (tabela iznad).
Ženske osobe sa naglašenim muškim (Yang) principom će biti borbene, poziciono orijentisane, aktivne, nestrpljive, ježiće se na pomisao “dame u nevolji”, sportski aktivne, takmičarskog duha, samostalne, prepune inicijative, sposobne da obavljaju muške poslove itd…
Muškarci sa jako naglašenim muškim principom (Yang) mogu biti vrlo grubi, agresivni u komunikaciji, hladni sa potpunim nedostatkom empatije, oštri i okrutni, bez topline. Preuzimanje ove energije je moguće recimo kroz neki vid ekstremnog sporta, kako bi se sam princip utrošio.
Žene sa naglašenim ženskim principom (Yin) će biti mirnije i povučenije prirode, strogo čuvajući intimu za sebe, orijentisane ka kući, domu, porodici, na poslu tihe i povučene bez konfrontacija, suzdržane.
Muškarci sa naglašenim ženskim principom (Yin) su oni koji se često drže za jače figure, nekada su to i njihove partnerke. Skloni su povlačenju, u nedostatku snage i volje potouno mogu delovati da nemaju nikakav cilj ni ambiciju.
E sada, često ćete videti i da kada se u jednom odnosu dogodi takozvano preuzimanje uloga, da je žena “muško” a muškarac “žensko”, da su to zapravo uloge koje su u skladu sa našim karakterima i principima. Da se ne zapitamo puno zašto se jednoj hrabroj i borbenoj ženi pojavio besposlen muškarac, koji “kuka nad sopstvenom sudbinom” nego da vidimo kako na konstruktivan način može višak polariteta da se utroši.

Ništa manji „problem“ nije ni ako se nađu dva muška principa, jer su svađe, rasprave, agresivni momenti, nasilan sex sigurno sastavni deo odnosa. Takođe nije ni zgodno kada se nađu dva pasivna principa, jer  doslovce mogu da se uguše i podave u takvoj energiji.

Svi smo mi zapravo kombinacija svega, naravno sam koncept je daleko složeniji ovo bi bio deo osnova od kojih treba krenuti.

Kopiranje i korišćenje teksta bez navoda autora nije dozvoljeno.
Astrolog,
Marina Vukojičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *