Pars Fortuna

Pars Fortuna

Pars Fortuna u natalnoj karti predstavlja tačku sreće, prosperiteta, bogatstva ali i ono što nam je predviđeno da doživimo kao sudbinski događaj. Za Pars Fortunu koristimo uvek istu formulu, bez obzira da li smo rođeni danju ili noću : Ascendent + Mesec – Sunce . Ascendent simbolizuje našu materijalizaciju odnosno fizičko telo, Mesec simolizuje Dušu a Sunce simbolizuje Duh. Njen simbol, izgleda ovako ⊗

U tradicionalnoj astrologiji, smatrana je značajnim elementom natalne karte.

Ukoliko se Pars Fortuna nađe u znaku kojim vladaju benefične planete Venera i Jupiter, odnosno ukoliko se nađe u znaku Bika, Vage, Strelca i Riba, povećava se šansa i jača se benefit srećnih okolnosti oko nas. Slična priča, ne ista, bi bila da imamo u istom znaku sa Pars Fortunom Veneru ili Jupitera. Zapravo, svaka planeta koja se nađe u istom znaku sa Pars Fortunom, će dodatno  opisati figure, situacije, okolnosti koje imaju uticaj na našu sudbinu u formiranju iste i direktno će uticati na ambijent srećnih ili nesrećnih okolnosti. Treba pogledati, kojim poljima ta planeta vlada u našoj natalnoj karti, da znamo odakle dolazi osoba i ko se sa kim udružuje.

Osobe koje sretnemo i koje nam se zadrže u životu određeni vremenski period, koje nam Ascendentom (podznakom), Suncem, Mesecom, Venerom aktiviraju znak u kome se nalazi Pars Fortuna su osobe koje  nam delom „sudbinski“ dolaze, makar da nam izmene sisteme vrednosti. Npr: Pars Fortuna u znaku Blizanaca osoba A, osoba B Venera u znaku Blizanaca. Što je orbis manji, veza je tesnija.  Naravno, bilo bi dobro da i u obrnutoj postavci postoji slična postavka. Takođe ove osobe pojačavaju sticanje duhovnog ili materijalnog bogatstva, imetka. Obrnuto, ko nam Marsom ili Saturnom aktivira Pars Fortunu, imaćemo poteškoća kroz benefite tog odnosa, na neki način osećaćemo se kažnjeno na kraju kroz taj odnos. Jupiter nosi generacijski uticaj, ali ćete generalno imati osećaj lakoće života dok je ta osoba tu. Jedna lasta ne čini proleće,tako i ova konstatacija nije dovoljna za zaključak, ali je važna stavka u razmatranju svake prirode odnosa. Uglavnom, kada smo kod priče o odnosima i odabirima, uvek se ponašanje pojedinca razmatra od Ascendenta. Dakle i za pitanje braka i bračnog odnosa, pre razmatranja VII kuće, vladara VII, Venere, Meseca, Sunca, V polja kao polja srca, krećemo od Ascendenta jer on opisuje navike, ponašanje, postupke natusa u svakoj životnoj situaciji pa i u emotivnoj.

Generalno, priroritet razmatranja je sledeći:

  • Znak u kome se nađe Pars Fortuna
  • Natalna kuća u kojoj se nalazi PF
  • Vladar Pars Fortune, znak u koji je otišao, natalno polje, planete u istom znaku sa vladarom, aspekti koje formira (redom gledamo)
  • Planeta koja se nađe u istom znaku sa PF, čime vlada i šta simbolizuje

Svaka planeta koja se nađe u istom znaku sa Pars Fortunom, će dodatno  opisati figure koje dodatno imaju uticaj na našu Sudbinu u formiranju iste. Ukoliko je PF  ⊗ u istom znaku sa:

Suncem: u ženskoj karti sudbinu menjaju i formiraju otac, muž, svaki autoritet, šef kao i sve važne muške figure. U muškoj karti, sudbina se menja onog momenta kada se ostvari u ulozi oca ili partnera. Sunce je sve ono što ističemo u prvi plan kao i sve ono šta smatramo na svesnom nivou značajnim. Foruna u istom znaku sa Suncem, donosi uvećanje sreće kroz vredne stvari. Primera radi u znaku Bika bi dalo vredan kapital ili atraktivno parče zemlje u vremenu u kom živimo, a da li ispunjavamo to i realizujemo zavisi od vladara Pars Fortune , njegovog položaja u znaku i kući, kao i aspekata koje formira.

Mesecom: uticaj imaju mase ljudi, grupe ljudi, od prirode znaka u kome se nađu PF i Mesec zavisi kakve su grupe u pitanju. Zatim sve žene koje su biološki majke, pa i sama majka natusa. Mesec skuplja, to je njegov zadatak. Skupljaće se okolnosti i simbolika znaka u kome se zajedno nađu Mesec i Foruna. Mesec je i hrana, ono što nam hrani dušu će biti prestavljeno znakom, kućom i aspektima Meseca i PF u znaku.

Merkurom: sva deca u jednoj porodici, posao, informacije, rad, reč – kako pisana, tako i usmena. Primera radi PF sa Merkurom na MC-u, sudbina je da osoba govori na svojoj poziciji, a o čemu govori, na koju temu- pogledajte za početak znak, dispozitora, čime Merkur vlada kao i aspekte koje formira. Osobe sa PF i Merkurom su najsrećnije u razmeni reči, informacija,sreća dolazi kroz pisanje i kroz govor. Takođe sreća dolazi kroz kretanje, prevoz, kroz učenje i rad.

Venera: sudbinu formiraju oni koje volimo, ćerke, sestre,drugarice, tetke, velike ljubavi…Venera u istom znaku sa Pars Fortunom donosi sreću i bogatstvo kroz ljubav, brak, partnerstvo. Vrlo dobra postavka i ovo su oni koji vole da vole i budu voljeni, pa neka je to i u znaku Škorpije, da doživi sudbinsku fatalnu ljubav sa udovcem-udovicom, tuđom osobom itd…

Mars: sudbina je da se borimo, da budemo aktivni, ako treba i da ratujemo a sudbinu formiraju svi momci pre udaje, braća, stričevi, ujaci, drugari. Pars Fortuna u Marsovom znaku (škorpija, ovan) donosi i probleme kroz sticanje bogatstva, konkurenciju, prepreke, stvari dolaze na inertniji način. U istom znaku sa Marsom, zavisi naravno kom znaku – to je najveća poenta, put do sreće je trnovit, imamo seriju napada i frustracija koji smetaju srećnim okolnostima. Neretko, ovu postavku ćete naći kod sportista, boksera, boraca, vojnika, policajaca odnosno onih koji prirodno proživljavaju kroz svoj život ambijent suočavanja sa napadom.

Jupiter: jedna od lepših postavki jer olakšava sudbinske događaje, daje im snagu i protekciju.

Saturn: jedna od usporavajućih okolnosti, na sudbinu se čeka, faktor kočenja dolazi iz onog natalnog polja u kome vam je znak Jarca. To je zasigurno markantna terirorija  u kome se zajedno nađu SA i PF.

 

Korišćenje texta, kopiranje i deljenje bez navoda autora je zabranjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *